Waterdichtheids tester
Waterdichtheids tester

Waterdichtheid is een begrip dat tot veel verwarring leidt.

Horloges waar niet op aangegeven is wat de waterdichtheid is, of die waarop staat dat deze minder dan 50m is, zijn in principe niet geschikt om mee te zwemmen en te duiken in het zwembad.
Pas als er 100 meter of meer wordt aangegeven kunt u er veilig mee zwemmen en duiken in het zwembad. Als u gaat duiken met perslucht op grotere diepten is het sterk aan te bevelen een horloge te kiezen dat tot 300 meter of meer waterdicht is.

Waterdichtheid is een momentopname: namelijk als deze wordt getest. Een flinke stoot tegen de kroon of op het glas kan de waterdichtheid verstoren. Ook zweet, zout- of chloorwater kan de pakkingen (de rubberen afsluitingen bij deksel en kroon) aantasten.

Om deze reden geven de grote horlogemerken zoals Rolex, Breitling, Omega, Tissot, Tag Heuer en vele  anderen vaak maar een jaar garantie op de waterdichtheid en eisen dat het horloge na een jaar weer gecontroleerd wordt voordat de garantie op waterdichtheid weer met een jaar wordt verlengd.

Ik kan uw horloge op een aantal verschillende manieren voor u testen op waterdichtheid voor een heel schappelijk tarief. Indien nodig kan ik en voor de gangbare merken ook uw modernere horloge meestal weer waterdicht maken met de originele pakkingen, drukkers en kronen  zoals bijvoorbeeld gespecificeerd door de grote merken zoals Omega, Longines, Tissot, Rado en Tag Heuer.

Voor u op vakantie gaat is dit zeker aan te raden. Een horloge dat vol loopt met water en niet onmiddellijk (zelfde dag!) door een horlogemaker gedroogd wordt is bijna niet meer te repareren of alleen tegen hoge kosten. Ook de wijzerplaat is heel snel aangetast en zeker bij een wat ouder horloge niet meer te bestellen zijn. Waarna het horloge als een geval van total loss gezien moet worden.

Het testen, op afspraak, duurt ongeveer 15 minuten, u kunt er dus meestal op wachten.