Vintage horloges

Naast het herstellen van gangbare uurwerken tot een bepaalde leeftijd repareer, reviseer ik ook zogenaamde vintage horloges. Volgens een gangbare definitie zijn dat horloges van een jaar of 20/25 of ouder en met een plastic glas. (geen mineraal of saffier glas).

vintage horloge
Vintage horloge

Dit zijn vaak horloges met een speciale waarde, soms in geld maar vaak ook met een emotionele waarde bijvoorbeeld gekocht van mijn eerste salaris 30 jaar geleden, van mijn overleden vader.

Daar dit oudere horloges zijn is het verkrijgen van reserve onderdelen erg moeilijk. Ik heb een redelijke voorraad oude onderdelen, maar toch grijp je ook vaak mis. Het zijn toch vaak dezelfde onderdelen die versleten zijn. Hier kan ik met enige regelmaat een beroep doen op mijn collega’s via het spare parts exchange program dat we in Nederland hebben, waar we als beroepsgroep elkaar proberen te helpen met die schaarse onderdelen.

Soms lukt dat ook niet en zal ik proberen een “donor” horloge te vinden en dan maar hopen  je dat het onderdeel dat je zoekt in de donor nog wel bruikbaar of op te knappen is.

Het reviseren van vintage horloges is echt een andere tak in de horlogemakerij. Het betekend dat je uitgesleten lagers moet vervangen door bv een koperen busje dat je zelf op maat maakt. Dit lijkt eenvoudig totdat je de maten weet, een diameter van 1 mm, een gaatje van 0,4 mm en precies op de juiste plaats plaatsen in het uurwerk met een maximale positiefout van 2/100 mm (5 keer minder dan de dikte  van een haar).

Als het tapje/asje van de het tandwiel versleten is in een modern horloge, plaat je een nieuw rad. In een vintage heb je vaak die luxe niet en zit er niets anders op dan de slijtage weg te slijpen, opnieuw te polijsten en daar het asje nu dunner is geworden ook het lager te vervangen. Ook hier is de maatvoering weer de uitdaging. Een tapje op een ankerrad is 0,13 mm dik. Dat breekt heel snel af als je niet de ervaring hebt.

Glazen is weer een ander probleem. De oude glazen zijn vaak niet meer leverbaar, of geel verkleurd of door de loop der tijd bros geworden. Dan rest er geen andere optie een moderner plastic glas te zoeken en dit aan te passen. Vaak lukt dit redelijk. Hierbij gebruik ik ook vaak de diensten van Bastick & van Druten – Horlogeglas.nl.

Ik zal bij deze oudjes nooit de kast 100% strak maken, een vintage heeft altijd iets van sporen van gebruik, een deukje hier, een krasje daar. Dit is juist de charme en het zou jammer zijn als dat in een beurt zou verdwijnen. Ik overleg altijd met u voordat ik aan zo iets begin zodat we precies weten wat te verwachten is.

Bekijk ook eens de speciale vintage horloges: Glycine watch.

2 gedachten over “Vintage horloges

Reacties zijn gesloten.