Gereedschappen

Klokken en horloges zijn mechanische kunstwerken. Om deze te kunnen onderhouden en herstellen is gespecialiseerd gereedschap nodig.  Niet alleen om de klok of het horloge uit elkaar te halen en in elkaar te zetten, maar ook voor het repareren of namaken van onderdelen. Goed horlogemakersgereedschap voorkomt ook beschadigingen aan de onderdelen.

Ik wil u graag een enkele meer bijzondere gereedschappen voorstellen voor de klokreparatie:

Verenwinder
                Verenwinder

Als eerste een Verenwinder. De veren in een klok zitten meestal in een zogenaamde veerton en daar moeten ze uiteraard weer in terug na inspectie en reiniging. Belangrijk is de veer niet te verbuigen, dit voorkom je door een Verenwinder te gebruiken. Op de eerste foto ziet u de winder die ik gebruik voor klokken. Voor horloges heb ik iets soortgelijks, alleen veel kleiner.

Als tweede wil ik graag de machine voorstellen die ik gebruik om de tappen (asjes die in een lagertje lopen) te ontdoen van slijtage en 100% glad te polijsten. Dit is een zogenaamde Rollimat. De Rolls Royce onder de tappenpolijstmachines en -hulpstukken.

Verbus apparaat
          Verbus apparaat

Als derde is natuurlijk het apparaat aan de beurt dat ik gebruik om een uitgesleten lager (=lagerbus) te herstellen.

Als laatste, maar minstens zo noodzakelijk, een draaibankje. Dit zeer dure apparaat wordt gebruikt om nieuwe assen te maken, afgebroken tappen te herstellen, nieuwe raderen te maken, eigenlijk te veel om op te noemen.

Men vraagt wel eens, is het gereedschap duur? Het kostbare zit name in de aanschaf, een draaibank inclusief hulpstukken 25.000 euro, een tappenpolijster 2.200 euro, een verbusapparaat 900 euro. Een electronisch testapparaat (Witschi) voor een horloge 3100 euro. Wel is het zo dat met goed gebruik en goed onderhoud van het gereedschap dit soms langer meegaat dan de klokkenmaker zelf!

Draaibank Bergeon
Draaibank Bergeon