Meten is weten

Vroeger, voordat er specifieke meetapparatuur bestond voor klokken en horloges, was een hoge mate van vakkundigheid en vooral tijd nodig om een klok of horloge goed af te stellen.|
Tegenwoordig, met moderne apparatuur, is die hoge vakkundigheid nog steeds nodig maar wel in aanmerkelijk minder tijd.

Ik gebruik een Microset timer om een klok na herstel te controleren en op tijd af te regelen. Door de meetresultaten in een speciaal computerprogramma te laden kan ik snel zien of de klok op tijd loopt, recht tikt (tik en tak duren even lang) en testen of hij regelmatig (genoeg) loopt.

Microset 3

Als bijvoorbeeld de as van het ankerrad krom is, zie ik in de grafiek op de computer om de 30 seconden een piek. Er zijn nog veel meer zaken uit zo’n grafiek af te lezen. Dit helpt bij het snel stellen van een diagnose maar ook bij de controle achteraf of het probleem inderdaad is opgelost.
Ik gebruik dit testapparaat ook bij een klok die niet altijd slaat. Daar kun je een dag naast gaan zitten om te constateren wanneer hij niet slaat. Als ik de klok op het testapparaat aansluit kan ik na een dag de computer uitlezen en weet het dan ook, zonder dat het mij veel tijd kost. Dat ziet u direct terug in de kosten van reparatie.

Witschi Chronoscoop S1
Witschi Chronoscoop S1

Ook voor horloges bestaan meetapparaten. Ik gebruik een Witschi, een van de meest geavanceerde Zwitserse testers die er zijn.
Hiermee kan ik, zonder de kast van  uw horloge open te maken, al een indruk krijgen of het horloge op tijd loopt, of hij aan een onderhoud toe is of dat er andere afwijkingen zijn.
Na onderhoud en herstel van een horloge is dit apparaat noodzakelijk om de het horloge weer precies op tijd af te regelen en te controleren of het weer loopt zoals het hoort.