In het verleden bestond er nog geen specifieke meetapparatuur voor klokken en horloges. Om een horloge goed af te stellen was destijds, naast een hoge mate van vakkundigheid, vooral veel tijd nodig.
Tegenwoordig, met moderne meetapparatuur, is die hoge vakkundigheid nog steeds een vereiste, maar is aanmerkelijk minder tijd benodigd.

Mechanische Horloges:

Voor horloges bestaan gespecialiseerde meetapparaten. Ik gebruik een Witschi, een van de meest geavanceerde Zwitserse testers die er zijn.
Hiermee kan ik, zonder de kast van  uw horloge open te maken, al een indruk krijgen of het horloge op tijd loopt, of deze aan onderhoud toe is, of dat er andere afwijkingen zijn.
Na onderhoud of reparatie van een horloge is dit meetapparaat noodzakelijk om het horloge precies op tijd af te regelen en te controleren of het horloge loopt zoals het hoort.

.

Meten is weten: Testen van horloges 1
Witschi Chronoscoop S1
Mechanisch horloge tester

Zakhorloges:

Ik gebruik een Microset timer om een zakhorloge na herstel te controleren en op tijd af te regelen. Door de meetresultaten is snel zien of het zakhorloge redelijk op tijd loopt, recht tikt (‘tik’ en ‘tak’ duren even lang) en te testen of het zakhorloge regelmatig (genoeg) loopt.

MicroSet zakhorloge timer
Zakhorloge tester

Batterij horloges:

Hier gebruik ik weer een andere tester voor: de Horotec. Bij een batterij horloge meet ik als eerste hoe vol de batterij (nog) is. Daarnaast is ook het stroomverbruik van het horloge belangrijk. Als dit type horloge oud en vuil wordt, gaat het horloge stroever lopen en gebruikt daarmee veel stroom. Het horloge gaat dan of stilstaan, of de batterij is binnen een jaar leeg. Door onkundige vervanging van de batterij komt er vaak vuil in het horloge. Er bevinden zich namelijk stof, huidcellen en vet rondom de rand van de achterdeksel. Als dit niet eerst heel nauwkeurig wordt verwijderd alvorens het achterdeksel geopend wordt, dan komt het vuil in het uurwerk terecht en kan schade ontstaan die alleen met een kostbare reparatie hersteld kan worden. Deskundige vervanging van de batterij kan dit voorkomen.

Quartz tester
Batterij horloge tester